Me & My WiFe!!

Me & My WiFe!!

Friday, April 1, 2011

KITA MILIK ALLAHAda seorang wanita  solehah bernama Salma. Dia mempunyai keluarga yang bahagia dengan suami dan 4 orang anak. Dia cantik berhiaskan tudung, rajin beribadah dan berakhlak mulia. Dari kerja kerasnya dia sudah membina masjid. Dan pusat asuhan ank2 yatim dengan 150 anak yatim. Dia tidak pernah sedih, bahkan ketika anak bongsunya meninggal. Ada seorang temannya bernama Zahrah yg selalu memperhatikannya dan bertanya kepadanya : 

"Salma, saya sangat kagum dgn Kamu."

"Kamu sangat rajin beribadah, dari solat wajib, baca Quran, puasa sunat, solat malam, solat dhuha, selalu tersenyum ramah dan baik kepada setiap orang."

"Kamu juga mempunyai keluarga yang bahagia, sabar memberi layanan kepada suami dan membimbing serta menyayangi anak-anakmu."

"Kamu juga seorang yang berjaya, mampu membangun masjid dan mempunyai pusat asuhan dengan biaya dari usahamu."

"Salma....saya ingin menjadi seperti kamu, rajin ibadah, berakhlak mulia, punya keluarga yang sangat bahagia, dan berjaya dalam usaha...."

"Bahkan waktu syarikatmu ditipu, dan anak bongsu kesayangan kamu meninggal...saya lihat kamu tenang sekali."

"boleh saya tahu apa KUNCI dari semua itu?

Salma tersenyum mendengar percakapan dan pertanyaan Zahrah, kemudian menjawab :

"Zahrah sahabatku..... sebenarnya setiap manusia yang memahami dan mengakui ALLAH sebagai Tuhan harusnya seperti itu..."

"Hanya kebanyakan manusia tidak memahami dan mengakui ALLAH sebagai Tuhan."

"Maksudnya?"

"Mereka tahu Allah adalah Tuhan MAHA PENCIPTA, tapi kadang tidak memahami bahwa SEMUANYA adalah CIPTAAN Allah dan atas KUASANYA bererti SEMUANYA adalah MILIK Allah dan mereka tidak mengakuinya."

"Saya memakai tudung...karana rambut saya BUKAN MILIK SAYA SENDIRI, tetapi MILIK Allah...dan Allah memerintahkan untuk menutupnya di depan orang yang bukan mahram."

"Saya solat, puasa, haji, berusaha berbuat baik kepada semua orang...karena DIRI SAYA BUKAN MILIK DIRI SAYA...Sehingga saya bebas semahu saya...tapi DIRI SAYA MILIK ALLAH...saya harus mengikuti semua arahan-Nya."

"Saya bersabar melayan suami saya dan mendidik dan menyayangi anak-anak saya walaupun saya sibuk dengan usaha saya...karana suami dan anak saya BUKAN MILIK SAYA...tetapi MILIK Allah yg diamanahkan kepada saya."

"Saya mempunyai syarikat yang berjaya...bukan kerana saya hebat...tetapi kerana Allah telah membukakan pintu rezeki untuk saya... dan itupun semuanya MILIK Allah..saya hanya diberi amanah saja."

"Dan saya mempunyai anak bongsu yang sangat saya sayangi...itupun MILIK Allah...saya tidak berhak menahannya waktu diambil oleh-Nya...kerana itu BUKAN MILIK SAYA....dan Allah masih memberikan 3 anak yang lain serta PINJAMAN-PINJAMAN-NYA YANG LAIN....YANG SANGAT BANYAK..."

Zahrah termenung.....dan tak terasa titisan air matanya jatuh dan menangis sambil memeluk Salma..

" Selama ini saya tahu Allah sebagai Tuhanku...tetapi saya tidak paham bahwa SEMUANYA ADALAH MILIKNYA......Kita tidak mempunyai apapun di dunia ini....dan saya sering TIDAK MENGAKUI bahwa Allah adalah PEMILIK SEGALANYA."

" Benar Zahrah .. dan kita wajib mensyukuri semua nikmat PINJAMAN dari ALLAH. Allah berfirman dalam QS Ibrahim ayat 7 : Dan (ingatlah), tatkala Tuhanmu memaklumkan : "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih."

Innaa Lillaahi wa Innaa Ilaihi Raaji'un
"Sesungguhnya kita adalah milik Allah.....dan kita semuanya akan kembali kepadanya."

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...